3.3.1 SÜRÜMÜ İLE GELEN ÖNEMLİ BİR YENİLİK, MusicXML DOSYA FORMATI
Aylarca süren çalışmalar sonucunda Mus2 ve kullanıcılar için oldukça önemli bir güncelleme tamamlandı.
Şimdiye kadar sadece, Mus2’den farklı formatlardaki dosyalara (ses, resim, grafik) dışarı aktarım yapılıyordu. Bir dünya standardı olan MusicXML formatındaki dosyalar, artık Mus2 ile içeri/dışarı aktarılabilecektir. Böylece Mus2’den önce kullanılan yabancı yazılımlarla oluşturulan eserler, tekrar yazılmasına gerek kalmadan Mus2’ye aktarılıp üzerinde düzenlemeler/değişiklikler yapılabilecektir. Öte yandan Mus2’den XML formatına aktarılmış bir eseri yabancı yazılımlar da açabileceklerdir. (Bu konuda yapılan çalışmalar ileride yapılması düşünülen PDF formatından aktarımlar için de bir alt yapı oluşturmuştur.)
XML işlemleri “Dışarı Aktar” ve “İçeri Aktar” menü elemanları ile yapılabilecektir.

DIŞARI AKTAR
Mus2’de eser yazımı tamamlandıktan sonra “Dosya” => “Dışarı Aktar” => “XML Dosyası…” diliminden dosya aktarılmalıdır.

İÇERİ AKTAR
XML formatındaki bir dosyayı Mus2’ye aktarmak için “Dosya” => “İçeri Aktar” => “XML Dosyası…” dilimi kullanılmalıdır.

Açılan pencerenin alt tarafı aşağıdaki şekilde görülecektir. Eğer açılan klasörde *.xml formatında dosyalar varsa, pencerede bu tür dosyalar listelenecektir. Listeden istenen dosya seçimi yapıldıktan sonra “Aç” düğmesi tıklanmalıdır.

Bir fikir vermesi açısından;
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" standalone="no"?> <!DOCTYPE score-partwise PUBLIC "-//Recordare//DTD MusicXML 4.0 Partwise//EN" <score-partwise version="4.0"> <identification> <encoding> <software>Finale v27.4 for Windows</software> <encoding-date>2025-06-30</encoding-date> <supports attribute="new-system" element="print" type="yes" value="yes"/> <supports attribute="new-page" element="print" type="yes" value="yes"/> <supports element="accidental" type="yes"/> <supports element="beam" type="yes"/> <supports element="stem" type="yes"/> </encoding> </identification> . . .
şeklinde başlayıp devam eden bir eser doyasını Mus2 ekranına taşıyacaktır. Aktarılan eser ile ilgili bir hata veya eksiklik görülürse xml dosyası ve orijinal eser dosyası [email protected] adresine gönderilebilir.
Mus2’nin bildiği formattaki (*.xml, *.mu2 gibi) dosyaları açmak, “İçeri Aktar” diliminden yapılabildiği gibi “Dosya” => “Aç…” menüsünden de mümkündür.
Mac bilgisayarlarında Mus2 dosyası açmak
Bir diğer güncelleme ise MAC sürümünde yapıldı. MacOS işletim sisteminin bazı sürümlerinde Mus2 ile oluşturulmuş dosyalar çift tıklandığında Mus2’yi başlatıyor ve ilgili eser dosyası yerine boş bir sayfa açıyordu. Kullanıcı böyle durumlarda önce Mus2’yi çalıştırıp sonrasında Dosya => Aç menüsü ile eser dosyasını açabiliyordu. Bu sorun giderilmiş oldu.
Windows kişisel bilgisayarınızı korudu uyarısı
Windows işletim sistemli bilgisayarlarda kurulum dosyası (Mus2, 3.3.1) çalıştırıldığında aşağıdaki uyarı ekranı gelecektir. Bu uyarı, üretici firmaya ait sertifikasının Windows tarafından algılanmamasından kaynaklanmaktadır. Kurulum dosyası kullanılmaya başladıktan bir süre sonra uyarı ekranı gelmeyecektir.
Uyarı ekranı ie karşılaşılan kullanıcılar, gelen ekrandaki “Ek bilgi” ifadesini tıkladıklarında “Yayımcı: DATA-SOFT BILGISAYAR HIZMETLERI VE TICARET LIMITED SIRKETI”
